Den bästa läraren

Det jag fångat upp att lärare från olika traditioner och platser på jorden pratar om just nu, angående hur vi bäst kan ta oss igenom den nya verkligheten vi lever i, är vikten av att grunda oss i kroppen. Att inte låta tankarna ta överhand eller hypnotiseras av media som lätt bidrar till oro i sinnet. Det intressanta är att alla lärare jag lyssnat på just nu verkar komma med mer eller mindre samma råd. Lite som att det nu inte finns tid för att testa lite så här eller lite så där, eller hävda att min yoga är si och din är så. Nu är det istället dags för att plocka fram det tunga artilleriet, den grundläggande kunskapen vi besitter kring vad det innebär att vara människa. Då spelar filosofi eller inriktning av praktik mindre roll, det handlar snarare om det som förenar oss människor, det som vi alla har gemensamt. Vad är det då de pratar om? Jo, ANDETAGET! 

Andetaget tar vårt medvetande in i kroppen på ett naturligt sätt. Det är det första vi företar oss med när vi kommer ut som små bebis i världen. Att andas in. När vi tillåter oss att lyssna på vår andning kommer vi i kontakt med alla sorters känslor och tankar inom oss, också vad som ligger till grund för dem. Vi kan lättare får svar på hur vi mår på djupet, vad kroppen har att säga oss. Ett medvetet och djupare andetag ger oss också helt klart tillgång till mer uthållighet och energi i vår vardag. Denna livsenergi, eller prana på sanskrit, kan vi både ge tillbaka till oss själva och ge vidare till andra omkring oss, vilket utan tvekan är en tillgång för alla i utmanande tider som dessa. Kanske resulterar energin i ett gott humör, ett inre lugn eller en vänlig handling. Därför kommer här mitt bästa tips i form av en andningsövning för att klara av den nya vardagen på konstruktivt sätt. Genom att skapa bra rutiner, att våga engagera oss i saker vi vet att vi mår bra av, har vi möjlighet att mer än bara överleva den här utmaningen. Vi kanske till och med kan skapa såpass mycket energi i och omkring oss att vi utvecklas och kommer starkare och mer visa ur den här krisen, en utvecklingsperiod som vi alla människor på jorden delar just nu.

Sama-vritti ujjayi pranayama

1. Sitt i en position där du kan hålla ryggen rak och samtidigt sitta avspänt. En meditationsställning med korslagda ben och en kudde eller kloss under sätet rekommenderas. Är det för utmanande funkar det bra som alternativ att sitta på en stol.

2. Slut ögonen och sitt någon minut i stillhet. Landa i kroppen genom att göra dig medveten om den. Börja lyssna till andetaget.

3. Rulla upp tungan så att tungspetsen rör vid ovansidan av gommen i överkäken, gärna att tungan når bak till den mjuka delen av gommen. Detta kallas för kechari mudra och sägs koppla ihop den fysiska kroppen med den mentala energin. Behåll tungan i kechari mudra under hela övningen. I början kan det resultera i ökad salivproduktuon och du kan behöva svälja ofta. Det är helt normalt och brukar lägga sig efter ett tag. Även lite träningsvärk i tungan kan uppstå vilket också brukar ge med sig när man vant sig. 

4. Börja andas med ujjayi-andning, dvs du förlänger andetaget genom att kontrahera stämbandens muskler bak i svalget, och skapar på så sätt ett väsande ljud med andetaget. Det resulterar i att du kan förlänga andetaget, och skapar också en medvetenhet kring andningen. Andas i ratio 2:1:2:1. Börja t ex med att andas in medan du lugnt räkna till 4 (du räknar tyst inom dig). Håll andan och räkna till 2. Andas ut på 4.Håll till sist andan ute och räkna till 2. Fortsätt så i 5-10 minuter. Sätt förslagsvis ett alarm för hur länge du ska hålla på, för att kunna lämna tankarna på när du ska sluta utanför övningen. 

5. När du är klar sitt kvar någon minut eller två i stillhet och andas normalt igen. Gå med din uppmärksamhet till ajna chakra, området mellan ögonbrynen och rakt in i huvudet. Upplev där den inre rymden, chidakasha, från mitt inne i huvudet.

6. Avsluta gärna med att sjunga ett Aum

Lycka till och ha tålamod!

Karin Knape

Karin är Jivamuktiyogalärare och massör och verkar i centrala Göteborg

http://www.karinknape.se
Föregående
Föregående

Ayurvedisk yogamassage